Boje minerala i nešto o njima

Rubini i safiri su, iako potpuno razlučitih boja, zapravo isti minerali! Oboje zapravo spadaju u skupinu minerala koja se zove korund. Korund može biti svakakvih boja. Ako je crvene naziva se rubin, ako je plave naziva se safir, a ako je bilo koje druge boje naziva se fensi safir.

crveni rubin

" Strak test " je metoda koja se koristi za određivanje boje minerala u obliku praha. Boja praha minerala često je vrlo važno svojstvo za identifikaciju minerala. Ispitivanje prugama provodi se struganjem uzorka minerala po komadu neglaziranog porculana poznatog kao " ploča s prugama ". To može proizvesti malu količinu minerala u prahu na površini ploče. Boja praha tog minerala poznata kao njegova "pruga".

streak test

Postoji mnogo više minerala koji nisu uvijek iste boje. Fluorit, na primjer, može biti mnogo različitih boja. Različite boje uzrokovane su malim nesavršenostima ili nečistoćama koje mineral može sadržavati. Na primjer, može biti žuta, plava, zelena, ljubičasta... Da biste identificirali mnoge minerale, morate gledati više od njihove boje!

žuti flourit

Neki minerali imaju mnogo različitih boja, dok neki minerali su uvijek iste boje.Na primjer malahit će uvijek biti zelen jer je bakar njegov glavni element, te je zbog toga nemoguće naći niti jedan malahit druge boje.

malahit

Boju minerala je poprilično teško predviditi. Aluminij, na primjer, je sivi blistavi metal, ali kao pomiješaš tri atoma aluminija sa dva atoma kisika, dobit ćeš korund (rubini i safiri). Rubini i sapphires su drugačijih boja zbog elemenata u tragovima koji se nalaze u njima. Sapphire ima u sebi titanij pa je zbog toga plav, a rubin ima više kroma i drugih elemenata u sebi pa je zato crven.

plavi rubin
oblak